Povećan limit za ratu kredita na 40 odsto plate

Bez autora
May 06 2010

Građani Srbije će od sutra moći da se više zadužuju u bankama jer je Narodna banka Srbije (NBS) povećala limit za mesečnu ratu kredita sa 30 na 40 odsto zarade, a za stambene kredite sa 50 na 60 odsto. Uslov za odobravanje veće pozajmice je da se klijent najvećim delom zadužuje u valuti u kojoj mu se isplaćuju redovna primanja.To ne znači da će na veće iznose kredita moći da računaju samo građani koji imaju primanja u dinarima i zadužuju se u domaćoj valuti, već i oni koji se zadužuju u dinarima sa valutnom klauzulom, ali ukoliko istovremeno imaju primanja u stranoj valuti ili sa valutnom klauzulom.

Povećan limit za ratu kredita na 40 odsto plateGrađani Srbije će od sutra moći da se više zadužuju u bankama jer je Narodna banka Srbije (NBS) povećala limit za mesečnu ratu kredita sa 30 na 40 odsto zarade, a za stambene kredite sa 50 na 60 odsto.

Uslov za odobravanje veće pozajmice je da se klijent najvećim delom zadužuje u valuti u kojoj mu se isplaćuju redovna primanja.

To ne znači, kako se navodi u saopštenju NBS, da će na veće iznose kredita moći da računaju samo građani koji imaju primanja u dinarima i zadužuju se u domaćoj valuti, već i oni koji se zadužuju u dinarima sa valutnom klauzulom, ali ukoliko istovremeno imaju primanja u stranoj valuti ili sa valutnom klauzulom.

Za građane koji ne ispunjavaju te uslove važiće dosadašnji limit od 30 odsto i 50 odsto za stambene kredite.

Banke će ubuduće u proceni kreditne sposobnosti građana u ozbir uzimati i njihove potencijalne obaveze u koje će se uračunavati pet odsto dozvoljenog prekoračenja po trekućem računu i 50 odsto datih jemstava po kreditima, u slučajevima kad su bili žiranti.

"Ovim merama NBS želi da utiče na smanjenje sistemskog rizika, zatim da doprinese smanjenju stepena evroizacije stimulišući zaduživanje u dinarima, umesto zaduživanja u evrima ili švajcarskim francima, ali i da istovremeno pruži podršku naporima države da povoljnim dinarskim potrošačkim kreditima oživi tražnju i posustalu ekonomsku aktivnost", ističe se u saopštenju centralne banke.

NBS je ukazala da banke mogu, u skladu sa svojom poslovnom politkom, da odobravaju pozajmice manje od predviđenog limita, ali i veće i u tom slučaju su obavezne da iz sopstvenih sredstava obezbede rezervaciju za eventualne gubitike po tim kreditima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik